flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування поширеної недостовірної інформації щодо неналежної організації роботи в Шевченківському районному суді міста Запоріжжя під час повітряної тривоги.

29 вересня 2023, 10:52

 

Так, 28.09.2023 року в одному з місцевих телеграм-каналів («Типичный Шевчик – Запорожье / Запоріжжя»), було опубліковано допис, в якому зазначалось про невдоволення містян роботою державних закладів під час повітряної тривоги, та містилось посилання на підписника вказаного телеграм каналу, який згідно опублікованих ним цитат, залишився невдоволеним роботою Шевченківського районного суду міста Запоріжжя. До вказаного допису було також додано відеозапис зачинених дверей суду, на якому містилось оголошення про повітряну тривогу, а також відео центрального входу та території суду.

Враховуючи наведене, Шевченківський районний суд міста Запоріжжя звертає увагу громадян міста та відвідувачів суду на те, що при оголошенні сигнал «повітряна тривога», суд впершу чергу керується пріоритетом збереження життя і здоров'я людини (Стаття 3 Конституції України). Обставини оголошення сигналу «повітряна тривога» у певному регіоні слід вважати загальновідомими, тобто такими що не потребують доказування (постанова Верховного Суду від 22.12.2022 у справі № 910/2116/21 (910/12050/21).

Відповідно до Рішення Ради суддів України від 24.02.2022 №9, в якому було звернуто увагу на те, що у випадку загрози життю, здоров’ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів, необхідно оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ. Також, Рішенням Ради суддів України від 05.08.2022 №23 було рекомендовано судам усіх рівнів та юрисдикцій, усім органам та установам системи правосуддя розробити плани реагування на надзвичайні ситуації в особливий період (на період воєнного стану в Україні).

Так, головою суду було прийнято Розпорядження № 8 від 08.09.2022 року «Про організацію роботи суду під час повітряної тривоги  або інших сповіщень про небезпеку, які надходять від органів управління цивільного захисту», схваленого Рішенням зборів суддів № 10 від 08.09.2022 року , згідно з  яким, в тому числі було прийнято рішення про зупинення роботи суду до усунення обставин що їм передували, в даному випадку оголошення сигналу про повітряну тривогу.

Звертаємо увагу, що місто Запоріжжя є прифронтовим містом, яке систематично зазнає ракетних ударів. 

Враховуючи наведене, закликаємо відвідувачів суду та адміністраторів каналів будь-яких месенджерів та соціальних мереж, не ширити матеріали щодо дискредитації судових установ з вказаного питання, та відноситись з порозумінням. 

 

Прес-служба суду