flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про спростування недостовірної інформації, розміщеної 12.08.2023 року на сайті «IPNEWS»

25 жовтня 2023, 09:40

Шевченківський районний суд міста Запоріжжя звертає увагу ЗМІ на неприпустимість маніпулювання громадською думкою та про невідповідність дійсності оприлюдненої інформації.

Так, 12.08.2023 року на сайті «IPNEWS», було опубліковано статтю «Шевченківський районний суд міста Запоріжжя відпустив під домашній арешт затриманого СБУ за хабарництво поліцейського Стукало. Зокрема, у вказаній статті йдеться про начебто не згоду з рішенням суду щодо встановлення громадянину на прізвище Стукало розміру застави та з обранням запобіжного заходу останньому у вигляді домашнього арешту, тим самим звинувачуючи саме Шевченківський районний суд міста Запоріжжя у м’якості обраного запобіжного заходу.

Шевченківський районний суд міста Запоріжжя з метою надання громадянам виключно достовірної інформації, повідомляє таке.

Проведеною перевіркою автоматично розподілених судових справ в Шевченківському районному суді міста Запоріжжя, вивченням реєстру судових рішень було встановлено, що в провадженні суду справа щодо обрання громадянину Стукало запобіжного заходу не перебувала, відповідних рішень щодо громадянина Стукало в рамках кримінального провадження, про яке йдеться в вищевказаній статті ЗМІ судом не приймалось.

В той же час, Шевченківським районним судом міста Запоріжжя було встановлено, що відносно громадина Стукало, вказаного у публікації ЗМІ, було ухвалено ряд рішень в рамках кримінального провадження іншим районним судом міста Запоріжжя.

Отже, судом встановлено безпідставне звинувачення Шевченківського районного суду міста Запоріжжя в обставинах та результатах розгляду справи, яка в його провадженні не перебувала, та відповідні рішення яким не приймались.

Ураховуючи характер використаних у вищевказаній публікації мовних засобів, категоричність і однозначність відповідних словосполучень, інформація, яка була поширена, є такою, що підриває авторитет судової влади, має на меті формування у громадян негативної думки про діяльність Шевченківського районного суду міста Запоріжжя та про судову систему загалом.

Відповідно до Кодексу етики українського журналіста повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності.

Враховуючи вищенаведене, Шевченківський районний суд міста Запоріжжя звертає увагу представників засобів масової інформації на неприпустимість маніпулювання яскравими заголовками. Закликаємо ЗМІ надавати суспільству повну, всебічну та об'єктивну інформацію, перевіряти факти, як того  вимагає законодавство України.

 

За повідомленням прес-служби суду