flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадянина Ч., який обвинувачується в умисному вбивстві з особливою жорстокістю своєї нареченої засуджено до 15 років позбавлення волі

11 вересня 2020, 15:22

       Вироком колегії суддів Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 11.09.2020 року, визнано винуватим у скоєнні кримінального правопорушення за п.4 ч.2 ст. 115 КК України та засуджено до 15 років позбавлення волі громадянина Ч., який 02.07.2019 року з метою умисного вбивства громадянки К. з особливою жорстокістю, приблизно о 20 годині 45 хвилин придбав на автозаправці 2 л бензину у полімерній пляшці. Продовжуючи свій злочинний умисел, направився до під’їзду №2 будинку №17 по вулиці Лахтинській у м.Запоріжжі, де близько 21 годині 00 хвилин, з метою протиправного заподіяння смерті К. з особливою жорстокістю, усвідомлюючи, що завдає потерпілій особливих фізичних страждань шляхом заподіяння тілесних ушкоджень з використанням вогню, діючи умисно, облив останню із пляшки бензином та підпалив, спричинивши К. термічні опіки полум’ям ІІ-ІІІ А-Б ступеню до 85% шкіряних опіків обличчя, шиї, тулуба, верхніх та ніжних кінцівок, з розвитком опікової хвороби, що привело до поліорганної недостатності, які мають ознаки тяжких тілесних ушкоджень та знаходяться у прямому причинному зв’язку із настанням смерті.

       В результаті отриманих тілесних ушкоджень, 10.07.2019 року о 14 годині 25 хвилин потерпіла К. померла у Комунальному некомерційному підприємстві «Міська лікарня екстренної та швидкої медичної допомоги» Запорізької міської ради.

      З урахуванням всіх цих обставин у сукупності з відомостями про особу обвинуваченого, його ставлення до скоєного, особливої тяжкості скоєного, суд прийшов до висновку, що з метою захисту інтересів суспільства, виправлення та запобігання вчиненню нових правопорушень, обвинуваченому необхідно призначити покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років з реальною ізоляцією від суспільства.

      Призначене покарання відповідає позиції ЄСПЛ, викладеній у рішеннях по справах «Бакланов проти Росії» від 09.06.2015 р. та «Фрізен проти Росії» від 24.03.2015 р., в яких ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних свобод особи лише тоді стає значним, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу законності і воно не було свавільним.

     У рішенні по справі «Ізмайлов проти Росії» від 16.10.008 р. ЄСПЛ вказав, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити особистого надмірного тягаря для особи.

      На переконання суду, призначення обвинуваченому такого покарання є справедливим, співмірним і достатнім для його виправлення, кари та запобігання вчинення нових злочинів як обвинуваченим, так і іншими особами, а також буде відповідати таким принципам Конвенції, як пропорційність обмеження прав людини, легітимна мета і невідворотність покарання.

      Так, у розумінні ЄСПЛ, покарання повинне встановлювати новий додатковий обов’язок для особи, який випливає з факту вчинення кримінального правопорушення. Автономна концепція поняття «покарання» у практиці ЄСПЛ передбачає, що покарання переслідує подвійну мету: покарання і стримування від вчинення нових злочинів, а застосування принципу пропорційності дає можливість встановити орієнтир для держави у виборі адекватних засобів реагування на конкретні кримінально-карані діяння.

Пресслужба суду